ONZE BOEKEN


Auteur: Bart Jan Bekooij

 

Na de Tweede Wereldoorlog is Nederland in de jaren ’50 in wederopbouw. Niet alleen op economisch, maar ook op voetbalgebied. Waar de toonaangevende Utrechtse club DOS in 1958 kampioen van Nederland wordt, behaalt stadgenoot Velox in datzelfde jaar de landstitel bij de amateurs. Niet overal is er echter succes. Aan de Laan van Maarschalkerweerd bivakkeren de voetballers van Kampong zonder veel uitzicht op betere tijden in de Utrechtse onderbond. Maar het voetbalplezier is er niet minder om.

Twee Utrechtse vrienden – Charles Otterloo en Bob Bekooij, allebei Kampongers – beleven dat plezier niet alleen op zondag op het veld, maar ook door hun ervaringen op papier vast te leggen. Met hun verslagen en hun cartoons bouwen zij in de jaren 1957-1960 nietsvermoedend een boeiend voetbalarchief op, waarmee nu een prachtig tijdsbeeld kan worden geschetst van een lang vervlogen periode uit de geschiedenis van het Nederlandse amateurvoetbal.

Op rolletjes loopt het in de voetbalafdeling van Kampong lang niet altijd. De voetbalcommissie – zo heet het bestuur van de voetballers – bestaat uit goedwillende amateurs, die er met geringe middelen het beste van proberen te maken. De twee vrienden zijn daar kritisch op, met bijna een breuk tot gevolg. Op het nippertje kan een vroegtijdig afscheid worden voorkomen.

 

Dit boek is een spannend relaas over drie seizoenen op de Utrechtse amateurvelden, verteld door twee kleurrijke eerste elftalspelers die hun avonturen op een originele, kritische, maar vooral humoristische manier hebben vastgelegd. Zij sparen niemand, ook zichzelf niet. Dat maakt dit boek zo geloofwaardig en boeiend. ‘Magere jaren met degradatie’ laat u geen moment los en blijft tot het einde een spannend boek!

 

Bart Jan Bekooij (31-12-1967) is de schrijver annex samensteller van dit boek, Hij is de zoon van Bob Bekooij, die als rechtsback deel uitmaakte van Kampong 1.

 

Auteur: Rinus Vonk

Les 1. Vliegen als een vleermuis en hoe verander ik in zo’n fladderbeest, zonder tegen een lantaarnpaal te vliegen.

Les 2. Het drinken van bloed: waar moet ik bijten?

 

Je vader zal maar een vampier zijn. Dan leer je niet hoe je kan fietsen zonder zijwieltjes of hoe te eten met mes en vork. Nee, dan krijg je bovenstaande lessen. In een ver vreemd land woont Vlad, een echte vampier. Op de vlucht voor woedende dorpelingen komt hij aan in een dorpje in Nederland, Zuidland. Daar ontmoet hij Emma en hij weet het gelijk zeker, met deze vrouw wilt hij trouwen. Als er dan een zoontje geboren wordt, kan Vlad zijn geluk niet op. Terug op het kasteel probeert Vlad Julian tot een echte vampierszoon op te voeden. Julian denkt er niet over zijn tanden te zetten in het hamstertje, dat hij van zijn vader als ontbijt kreeg. Maar hoe los je dat op, zonder je vader teleur te moeten stellen? (En wat doet trouwens die enorme berg poep op zolder…?)


Auteur: Martine Bosch

 

Tom is net verhuisd met zijn familie. Alsof dat nog niet spannend genoeg is, vindt hij een aantal muntjes. In het tuincentrum gooit Tom één van de muntjes in de wensvijver. Hij doet een wens, maar tot zijn grote schrik verspreekt hij zich. Als de wens in vervulling gaat, wordt het een kerst om nooit meer te vergeten.

 

Martine Bosch is een trotse moeder van drie sportieve zoons. Met veel enthousiasme is ze werkzaam in het MBO als docent Nederlands en rekenen, na de PABO en lerarenopleiding Nederlands te hebben afgerond. Binnen haar lessen maakt ze gebruik van veel didactische werkvormen, waarbij verhalen vertellen en lezen een grote rol spelen. 

Met dit kinderboek maakt zij haar debuut als schrijfster.


Auteur: Bart Jan Bekooij

 

Na een lange periode van geploeter in de marge van het Nederlandse amateurvoetbal wordt in het seizoen 1962-1963 een nieuwe geest over Kampong vaardig. Het eerste elftal van de Utrechtse omnisportvereniging begint ambitieus aan wat een bijzondere competitie zal gaan worden. Twee spelers - allebei geboren in 1940 en samen opgegroeid in de Laan van Minsweerd in Utrecht Oost - zijn zo alert om de gebeurtenissen onafhankelijk van elkaar op te tekenen in statistieken, tekeningen en wedstrijdverslagen. Hun namen zijn Bob Bekooij en Charles Otterloo. Zij zorgen ervoor dat dit prachtige stukje voetbalhistorie op een bijzonder humorvolle en creatieve, soms zelfs hilarische en af en toe ook kritische manier wordt vastgelegd.

Hun werk ligt aan de basis van dit boek waarin niet alleen het verloop van de competitie nauwgezet wordt gevolgd, maar dat vooral ook een levendige inkijk geeft in de cultuur van een elitaire sportvereniging in de jaren ’60 van de vorige eeuw.
Resultaat is een kleurrijk, origineel en nauwgezet boekwerk, dat ook de lezer die niet uit Utrecht komt of die geen voetbalfan is, zal aanspreken. ‘Het begin van de opmars’ neemt je mee op een spannend avontuur met een vooraf niet vaststaand happy end.

Bart Jan Bekooij (31-12-1967) is de schrijver annex samensteller van dit boek. Hij is de zoon van Bob Bekooij, die als rechtsback deel uitmaakte van het kampioenselftal.


Een echte Vonk

€ 19,95

Een echte Vonk

€ 19,95

Auteur: Rinus Vonk

 

De zoektocht van Rinus Vonk neemt de lezer mee naar het Rotterdam-Zuid van rond de Tweede Wereldoorlog tot een nazi strafkamp in Duitsland. Dit brengt niet alleen onbeantwoorde vragen naar de oppervlakte, maar ook verschrikkelijke, niet eerder uitgesproken geheimen en diep weggestopt verdriet. Aan de hand van lang vergeten herinneringen ontstaat een reconstructie van zijn familiegeschiedenis en het leven van zijn te vroeg overleden vader. 

Brengt de zoektocht naar de ware betekenis van “Een Echte Vonk” hem de antwoorden?

 

Biografie:

In 1958 ziet Rinus Vonk het levenslicht in Rotterdam-Zuid. Naast zijn werk als eigenaar van een fysiotherapie praktijk zijn muziek maken, beeldhouwen en schrijven zijn creatieve uitlaatkleppen. Samen met Marijke Marcelis en Ellen Pons vormt hij het team van IkVerhaal. Een uitgeverij die op zoek is naar de persoonlijke verhalen van mensen en ze helpt die te verwoorden.


Humor op Rijm

€ 12,95

Humor op Rijm

€ 12,95

Auteur: Frits Scheffer

 

Frits Scheffer is van jongs af aan geboeid geweest door de verrassende uitwerking die humor met zich mee brengt.
Als predikant weet hij geestelijke maaltijden smakelijker te maken met enige gepaste humor en luchtigheid.

De uitdaging om grappen op rijm te zetten resulteerde in deze verzameling gedichten. Een bundeling van vermakelijke, soms hilarische situaties uit het leven.
Met een aantal persoonlijke anekdotes ter afwisseling, maakt de lezer tevens beter kennis met de schrijver die nog regelmatig spreekt in diverse kerken.

Wie in deze zware tijden zoekt naar wat afleiding of ontspanning, doet er goed aan dit boek te lezen!


Wat Zeggie?!

€ 17,95

Wat Zeggie?!

€ 17,95

Auteur: Wim van der Klein

 

Wim van der Klein is een geboren verhalenverteller. Zijn korte verhalen verschijnen regelmatig in de krant en op social media. Als geboren en getogen Rotterdammer neemt hij de lezer mee naar het Rotterdam van zijn jeugd. Met droge humor kijkt hij terug op zijn avonturen in de straten van zijn stad, de jongensschool en de eerste, voorzichtige verkenningen op liefdesgebied. Ook kleurrijke anekdotes over het leven op de vrachtwagen passeren de revue. Zijn korte verhalen zijn vaak een bron van herkenning.

Een greep uit de altijd lovende reacties:

‘Bundelwaardig’
‘Elke keer superleuke verhalen’
‘Wederom een schitterend verhaal’

Kortom: een verhalenbundel die u niet mag missen.


Auteur: Hendrik Krijger

Hertaling: Wietske & Wolter Wijnholds

 

Bij het opruimen van een zolder vonden Wietske en Wolter een prachtig historisch document. Het bleek een reisverslag uit 1834, geschreven door een Oud-Beijerlandse dorpsleraar, die in opdracht van koning Willem I afreisde naar Nederlands-Indië om daar les te geven.

De hertaling laat de bloemrijke schrijfstijl intact, maar maakt het leesbaar voor lezers van de 21e eeuw.


Auteur: Lea Nieuwpoort

 

Emma logeert tijdelijk bij haar tante en oom op het platteland. Ze mist haar vader en moeder verschrikkelijk. Tot overmaat van ramp heeft de grootste pestkop van de klas het op haar voorzien. Als er dan ook nog een vervelend filmpje op TikTok verschijnt, moet Emma in actie komen en krijgt ze hulp uit onverwachte hoek...

 

Lea Nieuwpoort (Rotterdam 1951) is gehuwd, moeder van 2 dochters en oma van 5 kleinkinderen. Op jonge leeftijd schreef ze, onder pseudoniem, korte verhalen die met wisselend succes gepubliceerd werden. Ze sloot in 2007 haar carrière als opleidingscoördinator in het bedrijfsleven af en in 2013 debuteerde ze met een spirituele roman ‘Het fluisteren van de aarde.’

In Emma en de Magische Muts heeft ze, naast een flink portie humor, ook een magisch aspect ingebreid, en beschrijft ze thema’s als pesten, medeleven en compassie op lichtvoetige wijze.


Auteur: Petra Poppelaars

 

De Sjoelieboelies is een club van drie leden. Om lid te worden moet je eerst een moeilijke test doen. Gaat het Willie Woelmuis lukken om de test te halen?


Niemand in het dorp weet wat de bezigheden zijn van de Sjoelieboelies, dat is een heel groot geheim. Maar aan jullie kan ik wel alvast verklappen, dat ze een spannende reis gaan maken in een heuse landenreismachine.


Maar ‘Sssstttt, mondjes dicht’, want dit is ons geheimpje!

 

Incl. 14 kleurplaten!

 

Petra Poppelaars woont in Hellevoetsluis, maar groeide op in Hoogvliet, onder de rook van Rotterdam.
Tekenen en schilderen zijn haar grootste hobby’s. Deze heeft zij kunnen combineren met het schrijven van een kinderboek. Een droom die uitkomt.

“Ik wens alle kinderen veel plezier met de avonturen van de Sjoelieboelies“

Petra Poppelaars